Tiskové zprávy

Chodci pozor, červená!

Během včerejšího dne strážníci řešili čtyři případy chodců, kteří na přechodech pro chodce nerespektovali světelný signál se znamením „Stůj!“. Osoby ve věku 18 – 28 přecházeli na červenou na přechodech pro chodce na ulici 8. května a na třídě Svobody.

Chodci by si měli uvědomit, že se při takovém jednání dopouští přestupku, za který jim na místě hrozí pokuta až do dvou tisíc korun. Dále by měli brát na vědomí, že projíždějící auta, která v tu chvíli jedou na zelenou, nebudou schopna při rychlosti 50 km/h zastavit na několika metrech.

Jestliže jede v obci automobil rychlostí 50 km/h, potom je jeho brzdná dráha na suchém povrchu dlouhá přibližně 30 metrů. Na mokrém povrchu, zvlášť když jde třeba o dlažební kostky, se brzdná dráha zdvojnásobí, na uježděném sněhu je pětinásobná a na ledě dokonce desetinásobná! Vstoupí-li chodec před takovéto vozidlo ve vzdálenosti kratší, než je těchto 30 metrů, řidič už nemůže vozidlo zastavit. Zákonitě tak musí dojít ke vzájemnému střetu, obvykle končícímu těžkým úrazem nebo usmrcením chodce. (Zdroj: ibesip.cz)

Od začátku letošního roku strážníci řešili celkem 129 případů, kdy chodci takto nerespektovali světelné signály na přechodech pro chodce. Více než dvě třetiny přestupků spáchali chodci na konci zimy (leden a únor 2019) a od začátku podzimu (od října až doposud). Právě v těchto měsících bývá díky dřívějšímu stmívání a povětrnostním podmínkám často snížená viditelnost a řidič tudíž nemusí chodce spatřit včas. (Čun)